Andre kategori: Data/internett/teknologi

Vi anbefaler deg å lese bidragene før du ser i kommentarfeltet hva andre har stemt. Akkurat nå har du sjansen til å gjøre deg opp en 100% upåvirket mening.

—- —- —- —-

01

Laptopen ligger på pulten. Den trekker meg til seg. Når jeg suges inn i den blir jeg virtuell, en ukjent størrelse på www, et alias uten fysisk masse. Laptopen er et sort hull.

—- —- —- —-

Blogger og WordPress

Endelig har jeg fått det til: Å skrive kommentarer på Blogger for meg som er i WordPress. Jippy!
Google-Blogger er veldig sære, synes jeg, men det finnes en vei utenom – eller tvers igjennom lov til seier: Jeg har opprettet en gmail-konto (gratis og greit) og med den kan jeg logge meg inn, lage en profil med lenke til bloggen min og skrive kommentarer hos alle som har Blogger-blogg.
Også jeg som tror jeg ikke kan noe om data.

—- —- —- —-

Det beste jeg vet er podcast.

Det beste jeg vet er podcast.

Før var radio en svært frustrerende opplevelse. Men ikke nå lenger.

Nå får jeg daglig tilsendt filer med stemmene til glade amatører og knivskarpe proffer som brøyter ut morsomme, unyttige, interessante, engasjerende tanker om alt og alle jeg liker og er interessert i.

På samme måte som jeg vil velge radioinnhold vil jeg velge musikkinnhold selv. Podcast killed the radio-dj and the formaterte spilleliste and introduced the tankevekkende and the snodige.

For meg har podcast vært en formidabel revolusjon i internettrevolusjonen. Podcaster er utvilsomt det jeg er mest takknemlig for at noen fant opp på nettet.

—- —- —- —-

Lyst på eget domene?

Er du en av de som drømmer om et eget bosted til bloggen din? Ditt eget domene? Da er du ikke alene. Er du en av de som ikke kjøper eget domene fordi du må oppgi informasjon som fornavn og etternavn, bosted og telefonnummer? Da skal du vite at det finnes en løsning.

Mange registrarer tilbyr mulighet for å skjule den informasjonen for en dollar eller to ekstra. http://www.namecheap.com/ er en av disse. De har valgt å kalle tjenesten for WhoisGuard, og istedenfor ditt eget navn som for eksempel administrativ kontakt, så vil det stå «WhoisGuard Protected».

Kjekt å ha for oss som ikke ønsker å spre kontaktinformasjon til gud og hvermann.

—- —- —- —-

Et fantastisk verktøy?

Mandag: Prøver ut morsom applikasjon på facebook. ”Rate your most doable friends”

Onsdag: Shit… Oppdager at facebook har sendt ut melding til mine søteste venninner: ”XXX has rated your love making skills…”

Det finnes tre typer mennesker. De du kjenner godt. De du ikke kjenner i det hele tatt. Og så er det de som du liker, men bare kjenner så vidt. De siste ender opp med å være facebook-venner og få tvilsomme meldinger.

Onsdag kveld: Fortvilet forsøk på å redde ansikt. Jepp… så fersk er jeg på facebook. Skriver mail, bagatelliserer og bortforklarer. Ro, ro, ro…

Lørdag formiddag: Mail tilbake: ”Aner ikke hva du snakker om”. Og et… ”Men akkurat nå prøver jeg å finne det ut…”

Argh…

Dagene går. Fortsatt ingen mail fra søte venninner.

Og så sier de at internett forenkler hverdagen din…

—- —- —- —-

Generasjonskløften – To hus altfor tett

Mor: Er ikke du på jobb? *litt sur tone*
Meg: Jeg har hjemmekontor. *smiler*
Mor: Du sitter jo bare å surfer!
Meg: Jeg lager websider mamma. *oppgitt*
Mor: *fnys*
Meg: Et shippingfirma trenger uttrekk fra en database som kundene trenger. Jeg lager websider som presenterer disse dataene.
Mor: Din bror sitter ikke bare å sufer slik du gjør.
Meg: Anders setter opp nettverk, jeg er programmerer. Vi jobber veldig forskjellig.
Mor: Men du må ihvertfall lage ordentlig mat til barna dine i dag. Du kan ikke bare sitte foran datamaskinen hele dagen.
Meg: Jeg pleier alltid å lage sunn mat til dem. De får friske grønnsaker fra woken. Men jeg må nok jobbe utover kvelden for å bli ferdig. Jeg har levering av websidene i morgen.
Mor: Hva er galt med hvordan jeg har lært deg å lage mat?
Meg: Du lager da god mat du, men jeg vil gjerne servere mine barn sprø og friske grønnsaker som forsatt inneholder vitaminer. Mattradisjonene har endret seg.
Mor: *fnyser* og går demonstrativt.
Notat: Må huske å låse døren neste gang.

—- —- —- —-

Ønsker du å snakke med en kundebehandler? Glem det!

En nettverkskabel har blitt koblet fra, kan XP fortelle meg. Den lille boksen nederst i høyre hjørne flirer hånlig mens den bringer de dårlige nyhetene. Jeg sjekker kablene, boksene, pluggene og kontaktene. Alt er selvsagt koblet slik det skal, men likevel er en nettverkskabel koblet fra. I hvert fall ifølge XP-boksen min.

Jeg løfter av telefonrøret og trykker på de nødvendige tallene. En kaskade av tastemuligheter slenges mot meg, og jeg taster 1 og 2 og 3 og firkant og gudene vet hva, bare for å høre den automatiske damen fortelle meg at mitt område er rammet av en kjent feil. Visst pokker er det en kjent feil, skriker jeg i ren frustrasjon – jeg sitter jo her uten forbindelse, hvor mye mer kjent kan en feil bli? Men damen svarer ikke. Selvfølgelig gjør hun ikke det. De virkelige damene, de som visste betydningen av ordet service, de er rasjonalisert bort. Og tilbake sitter vi, de svake og datateknologisk imbesile, og gråter våre bitre tårer.

For en nettverkskabel har blitt koblet fra, med epost og nettleser i all evighet. Amen.

—- —- —- —-

Exit Nettby – exit Facebook

Nettby kom som en farsott over landet, feide over alle nettbrukere over barneskolealder og alle som ikke hadde en profil der var helt ute. I utgangspunktet virket det som en god ide. Her kunne man sosialisere, finne tilbake til gamle klassekammerater og finne nye venner. Problemet meldte seg derimot fort. Det startet med at svært perifere venner la deg til som venn uten at du egentlig ville ha noe med dem å gjøre. Det fortsatte med meningsløse logger over hva vennene dine hadde gjort på sin profil. «Hans er nå venn med Grete» ble en standard melding. Det kulminerte med endeløse grupper som «Vi som elsker skrekkfilmer», «Vi som ler av ting vi ser for oss», «Vi som laster ned TV-serier» og «Vi som bare haaater Nettby ass». Da ble det endelig stopp for meg.

Så jeg prøvde Facebook. Det skulle være mer seriøst, og hadde potensiale. Så kom alle mulige tillegg, invitasjoner til grupper og fanden hennes oldemor. Minifeed, Superwall og «Cities I`ve visited». Nå er jeg lei av å få e-posten min spammet med uinteressante meldinger. Jeg sletter profilene.

Exit Nettby – Exit Facebook.

—- —- —- —-

Innovativt

InnovativtHer på museum for samtidsteknologi har vi i disse dager en spesielt interessant utstilling. Installasjonen er satt i omgivelser som forestiller et helt vanlig kontor for en hvilken som helst IT-avdeling, og slik sett er den en troverdig representasjon av virkeligheten.

Gjenstandene er hentet fra nylige trender i maskinvare, komponenter, kabler og emballasje. Elementene i utstillingen er satt sammen av et spennende sett av varierte farger, former og komposisjoner. Legg merke til de utsøkte kontrastene mellom de myke runde formene og skarpe fargene til de avlagte Mac-maskinene mot det grå, fargeløse, mer firkantede og ordinære formene som fremtrer fra emballasje og annet eksternt utstyr.

Sammensetningen representerer et vell av brukerpreferanser, ulike perioder og trender (som innen datateknologien gjerne ligger på grensen mellom samtid og historie allerede etter et par år).

En spesiell touch kan man også finne ved den karakteristiske plastemballasjen som ifølge en troverdig og sikker it-kilde fungerer som aggresjonsavleder. Aggresjonsavlederen er plassert strategisk for å være tilgjengelig for eventuelle frustrasjonsutbrudd, og er utstyrt med flere smellbare luftputer for umiddelbar lindring. Dessverre ble dette elementet stjålet på et tidlig tidspunkt i utstillingsperioden. But the show must go on.

—- —- —- —-

Radarparet.

Ein uløyseleg duo. Bleikingen og meg.

Han kom til meg ein dag i oktober 2006. Aldri før hadde eg sett nokon som hadde vore så godt innpakka. Men han var verdifull, og skulle passast på. Mannen med bart som hadde levert pjokken på døra visste nok ikkje kor viktig det han hadde i hendene faktisk var. Like greitt, eigentleg. Hadde bartemannen visst det, kunne han ha vorte til ein kidnappar på eit mikrosekund. Og eg hadde stått grinandes attende i døropninga.

Heldigvis skjedde ikkje det. Eg forsto kjapt at det var eit gjensidig forhold. Smårollingen lyste opp berre eg tok på han. Han har gjort det alle gongane sidan oktober òg. Det er berre dei gongane eg har gløymt meg litt vekk. Dei gongane eg har vore usikker. Men eg har vorte tilgitt med ein gong. Utan meg hadde pjokken tross alt aldri vorte over eitt år.

Han har sett meg med større hår enn Eli Hagen, men dømmer meg likevel ikkje. Med mørke bandittringar under auga har eg vore plassert rett framfor andletet hans. Han har ikkje sagt verken frå eller til. For han er eg den same gamle. Mac-en elskar meg.

—- —- —- —-

Sesjoner dør for tidlig i blandet ASP og ASP.NET miljø

SesjonVårt system kjører både asp og asp.net og skaper en DotNet sesjon ved innlogging. Kundene som kjører ASP.NET funksjoner har problemer med sesjonstiden for DotNet. Timeout er 180 minutter. Etter 30 minutter får de beskjed om at sesjonstiden er slutt når de forsøker å bruke en ASP.NET funksjon.

Dette gir oss grå hår. Vi har satt timeout for DotNet-sidene på ulike måter og lett med lys og lykter etter noe som kan endre timeout-tiden. Uten resultat. Noen timers googling ledet oss inn på IISen. Den har diverse innstillinger, blant annet for recycle av application-pool. Eureka tenkte vi. Men den gang ei, 1740 minutter, eller 29 timer. Nei, det var ikke det heller.

Inn i tenkeboksen. Hvilke innstillinger finnes? Performance-fliken. IIS-prosessen drepes etter 20 minutter om ingen bruker den. Hm… vi har en ny funksjon i DotNet. Brukerne starter sesjon ved innlogging. Funksjonen brukes en gang per aktivitet. En aktivitet tar normalt over en time. Om alle logger seg inn om morgenen, så bruker ingen DotNet-IISen før de skal bruke den nye funksjonen… Jo, det kan stemme. Setter idle-timeout til ett minutt. KAPOFF! Sesjonstiden er slutt. YES! Vi har løst det!

—- —- —- —-

Forgive them, Father…

– Heisann, teknisk avdeling?
– Jeg har litt problemer med internettet? Det er liksom vekk.
– Er du i nærheten av modemet ditt?
– Modem?
– Ja, den boksen du har ifra oss, det er en del lys på framsiden. Ser du den fra der du sitter?
– Der jeg sitter?
– Eller har du den i et annet rom?
– Annet rom? Hva er det du snakker om?
– Har du et modem fra oss? En boks med lys på?
– Det er en boks her.
– Ser du hva slags lys det er på den?
– Det er et gult. Og det blinker.
– Står det noe navn ved det lyset?
– Nei, det er bare bilder. Eller vent, under det som blinker er det bilde av en runding med en strek inni, liksom.
– Hvordan ser den ut, den boksen som du ser på nå?
– Det er den internett kommer på.
– Hvor står den boksen?
– Oppå pulten min?
– Er det tastatur under den boksen som du har det blinkelyset på?
– Jaa?
– Der hvor du sier det er en runding med en strek inni, er det en knapp der?
– Ja, det ER en knapp, ja.
– Trykk på den, du.
– Jøss, åh…
– Kom internettet tilbake nå?
– Ja! Tusen takk! Nå får jeg levert hovedfagsoppgaven min! Hadet!
– Hadet bra.

—- —- —- —-

Anti-floppen

Osvold: Internett er en flopp.
20. august 1996: Avisleser og leserinnleggforfatter Leif Osvold mente i Dagens Næringsliv at internett ikke ville komme til å dominere dagliglivet. To år senere forfektet han å ha belegg for at påstanden hans var riktig, enda ett år senere sa han det samme igjen. For et par år siden innrømmet han imidlertid å ha tatt feil.
Hvorfor kunne vi ikke bare gitt mannen rett? Hvorfor kunne vi ikke bare ha innarbeidet en grunnleggende antakelse først som sist, om at internett ikke var noe stas, slik at vi kunne ha oppnådd selvoppfyllende profeti-tilstander, sett på hverandre med ”internett, ha! Den døgnfluen!”-blikk. Smilt litt.
For nå, nå sitter faren min nedsyltet i internettpokergjeld. Fetteren min lever ut sitt Second Life. Jeg jobber absolutt hele tiden. Moren min og sønnen min spiller Live Messenger-spill fremfor å snakke sammen. Datteren min vil heller se fremmede barn synge barnesanger på Youtube i stedet for å synge selv.
Nei, gi meg en liten rød hytte med fyr i peisen. Jeg skal lese for deg fra 1001 natt, du skal få Nirvana-te og ullpledd, jeg skal stryke deg på kinnet. Hviske ord.
Så lenge du lar lap-topen bli igjen hjemme.

—- —- —- —-

Kan du taste google?

Spørsmål former seg i hodet. Må google det, må google det. Taste, taste, taste…

I hvilke tilfeller skriver man i og på når det gjelder stedsnavn? Google har svaret. Norsk språkråd og. Eller kanskje sesam, wikipedia og kvasir. Mange steder med mange svar. Men kan noen fortelle meg hvor «Olsenbanden tar gull» egentlig ble filmet? For det var vel egentlig ikke sørlandet?

Bilder på nett har også copyright. Facebook – et kapittel for seg selv… Selvsagt har jeg profil, den lever nærmest for seg selv. Er man kanskje for mye online? Anglifisering av språk. Når vil de slutte å legge ved bruksanvisninger på norsk tro? Lovverk, rettigheter, skjema. Taste, taste… et helt liv kan formes ved hjelp av en pc og internettilkobling. Noen trenger faktisk ikke gå ut av døra for å gå på jobb. De kan bare koble seg opp på nett.

Kjærlighet på nett. Taste, taste. Øyenfarge, hårfarge, hobbyer, høyde. Pling! Et svar i innboksen allerede? «Velkommen til vår datingtjeneste på nett!» Hmpf!

En kjekk, ung mann med grønne øyne? En morsom profil, men kanskje litt mye klipp-og-lim?

En blond kar fra indre strøk, med gård, to unger og en ekskone? Eller kanskje han som ønsker seg et diskret eventyr? Skaff navn, deretter google.

Skummelt. Spennede. Vær varsom. Overload.

—- —- —- —-

Avlegg ett stykk kommentarstemme i kommentarfeltet (om du har lyst), gjerne med begrunnelse. Det er også helt greit å stemme på ett bidrag via vår herlige eksterne avstemningsboks (lenke til pollboksen). To stemmer til sammen, altså. Du kan gi to stykker til ett bidrag, eller dele broderlig på de to du likte best. Dette er ganske enkelt. Godt valg!

31 Responses to Andre kategori: Data/internett/teknologi

 1. AlterEgo sier:

  Denne var enkel. Radarparet. Fordi jeg kunne skrevet den selv, bare at Mac ville hett Vaio i stedet:)

 2. Red. sier:

  I denne runden syns jeg (esquil) at jeg har oppført meg så pent i forhold til innboksen at jeg har lov å stemme. sorry til den ene deltageren jeg leste og derfor ikke kan stemme på. jeg liker deg vettu. ble nysgjerrig.

  dette valget er vanskelig, «Et fantastisk verktøy?» kjente jeg meg veldig igjen i, facebook har driti ut meg også, da jeg for egen underholdnings skyld lagde en test som het «passer vi sammen i senga» og facebook la den ut på nett og meldte om den til slekt & venner. gah. nok om det.
  «Ønsker du å snakke med en kundebehandler? Glem det!» er muligens den mest velskrevne. Men «Forgive them, Father…» er knallmorsom.

  Humor vinner. Min stemme går til «forgive them, father».

  bra nivå igjen, lurer på om forkortingen hjelper på og gjør at bidragene føles gode. kanskje jeg skal sette streng ord-limit på rølerblogg også.

 3. Laila sier:

  Min stemme går til:
  «Ønsker du å snakke med en kundebehandler? Glem det!»

  😀

 4. hjorthen sier:

  Bedre nivå denne gangen synes jeg nesten. Større variasjon, mindre blabla, og ja, jeg fortsetter å leke slemme-Tor… På sett og vis er jo mange av disse også dagbok-personlige, men stikkordet data/internett/teknologi gjør at man får hektet postene til noe. Det slår positivt ut.

  Forgive them father er fin, men minner litt om kundebehandlersamtaler man har lest utdrag fra før. Radarparet er ålreit, men poenget blir litt for opplagt, Jeg liker Innovativt, hyllesten til Podcasts som nesten får meg tilå lure på om jeg må fyre opp Castblasteren igjen, men til slutt så står det mellom rundens korteste tekst 01 og Generasjonskløften To hus tett i tett.

  Når jeg begynte å skrive denne kommentaren så hadde jeg tenkt å stemme på generasjonskløfta, men når det kommer til stykket faller jeg i stedet ned på den kortere og mer originale lille teksten.

  Stemme til 01 altså…

 5. Generasjonskløften – To hus altfor tett

 6. Eirin sier:

  Jeg ville også stemme på «Generasjonskløften – To hus altfor tett», men så slites jeg litt mellom denne og «Innovativt»… tenkegrubletenke…
  Vel. Det blir «Innovativt». It could happen too.

 7. Tiqui sier:

  Jeg tror jeg skal være uhyre kort denne gangen og stemme på den ultrakorte 01. Laptopen ER virkelig et sort hull.

 8. emelie sier:

  Jeg stemmer på «Forgive them, Father…»

 9. trikkefører sier:

  Radarparet. Pent.

 10. Sauegjeteren sier:

  Kommentarstemmen min går til Radarparet. I dag var det litt lettere å bestemme seg enn i går, men samtidig litt vanskelig. Forbanna nivå.

 11. Avil sier:

  Mi stemme går til Antifloppen.

 12. Sonja DaA sier:

  Min stemme går til Innovativt for bruken av ordet «aggresjonsavleder.»

 13. Comrade Arnfinn sier:

  «Ønsker du å snakke med en kundebehandler? Glem det!» når nesten opp for min del, og fortjener å nevnes – hvem vet hvor pollstemmen min går? Denne historia er jo noe vi alle kjenner oss igjen i.

  Men stemmer her vil gå til «Radarparet». Jeg har ikke mac sjæl, men den posten burde rettighetshaveren kunne vurdere å selge til Apple som reklametekst! Jeg fikk nemlig lyst på, for dette var en vakker historie. 🙂

 14. el Vera sier:

  Jeg stemmer på Forgive them father, fordi det er nøyaktig sånn jeg har det på jobb, så den kjente jeg meg veldig igjen i. I tillegg gir jeg en stemme til Generasjonskløften.
  Er enig med Hjorthen i at nivået er høyere denne gangen, mye mer engasjerende!

 15. Guri sier:

  Forgive them, Father

 16. Tomas sier:

  Stemma mi går til «Blogger og WordPress». Kort, søt og klønete.

 17. Victoria sier:

  Jeg stemmer på Generasjonskløften. Den var kjempemorsom 🙂 Ellers er jeg veldig enig i at det er mye bra her!

 18. Lene sier:

  Dette var vanskelig, det er mange gode her.
  Stemmen min går til «Exit nettby, exit facebook»

 19. groftekanten sier:

  Jeg likte Forgive them, father…. Her fant jeg mye gjenkjennelse 🙂

  Mye bra denne gangen. Likte også Exit nettby – exit facebook. Det var noe med gjenkjennelse der også. Hva f… har jeg der å gjøre har tanken vært den siste tiden. *gjesp* Det er så mye annet morsomt å gjøre her i livet enn å surfe facebook 🙂 *puh* der har jeg fått sagt det også. Det var godt å få lettet hjertet.

 20. groftekanten sier:

  Red: Unnskyld at jeg lo helhjertet av din facebook opplevelse 🙂 Men den var herlig …eller forskrekkelig… eller… vel, morsomt.

 21. Rødstugan sier:

  Eg tenkte det ville bli mange engelske og uforståelege ord i bloggane denne gongen. Heldigvis var det stort sett forståeleg. Og når dei fleste handla om internettopplevingar, er det berre ein som eg nesten kjende meg igjen i:
  Forgive them, Father.
  Den får ein stemme frå meg.
  Men sidan eg kan stemme på ein til, går den andre stemmen til:
  Ønsker du å snakke med en kundebehandler? Glem det.
  Den tek opp ei side ved teknologien som ikkje berre er av det gode

 22. Red. sier:

  Rødstugan: Det er ikke slik at man kan stemme på to i kommentarfeltet. Man kan stemme på ETT bidrag i kommentarfeltet og eventuelt ETT i avstemningsboksen som ligger eksternt.

  Vi registrerer din stemme på «Forgive them, Father», men «kundebehandler» bortfaller.

  – Ivers

 23. Red. sier:

  eller, som det også kan sies; ønsker du å stemme på en kundebehandler? glem det.

  grøfte: vær min gjest.

 24. Helene sier:

  Sesjoner dør for tidlig i blandet ASP og ASP.NET miljø

  fordi jeg ikke skjønte noenting, og har lyst til å lese mer for å finne ut hva det egentlig er denne personen skriver.

 25. astrid sier:

  Antifloppen. Lett.

 26. saccarina sier:

  En stemme til «Innovativt».

 27. Publikummer sier:

  Forgive them Father var artig. Får min stemme

 28. Swazi sier:

  Jeg stemmer på Anti-floppen.

 29. […] stemmer til data/Internett/teknologi (og en viktig beskjed) (Husk at bidragene fremdeles kan stemmes på) Den viktige beskjeden først. Det er en del som har lurt på om vi kan utvide fristene litt, og […]

 30. Esquil sier:

  Da er pollen avsluttet. Resultatene kommer @ midnatt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: